Yoon, Nicola: Vse, vse

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

YOON, Nicola: Vse, vse. – Ljubljana : Mladinska knjiga, 2018.

»Ljubezen je vse. Vse.« (str. 315) zapiše glavna junakinja Madeline. Zaprta je v svojo belo sobo, sterilno, razkuženo in čisto, že sedemnajst let. Obiskujeta jo le mama in medicinska sestra Carla. Razlog, da je tako izolirana je njena redka bolezen, oblika hudo kombinirane imunske pomanjkljivosti, poznana kot »bolezen otrok v vati«.

Madie je kljub temu srečna. Uživa v branju, šolske obveznosti opravlja od doma in se z učitelji pogovarja prek skypa. Vse njeno življenje se odvija znotraj doma. Tudi svoj osemnajsti rojstni dan praznuje sama z mamo. Nekaj dni po rojstnem dnevu se v sosednjo hišo vseli nova družina.

Življenje se Madie spremeni, ko zagleda »njega. Visok je, vitek, od glave do peta oblečen v črno: črna majica s kratkimi rokavi, črne kavbojke, črne teniske in črna platnena kapa, ki mu v celoti pokriva lase.  Bel je, bledo medeno polt ima in strogo oglat obraz. Odskoči z gredi na zadnji strani tovornjaka in zdrsi po dovozu, giblje se, kot da bi gravitacija nanj vplivala drugače kot na nas preostale.« (str.28) Ime mu je Olly.

Opazuje ga skozi okno in kmalu navežeta stik in se prek spleta spoznavata. To je prva skrivnost, ki jo ima Madie pred svojo mamo. Ko začnejo metuljčki frfotati po trebuhu se seveda vse spremeni. Kaj se zgodi, si preberite sami.

Odlična mladinska knjiga, ki te posrka vase in je ne izpustiš do samega konca. Konec pa te tudi ne pusti malodušnega in te prisili k razmišljanju, kaj prinese ljubezen in ali je res ljubezen vse?

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.