Vincetič, Milan: Mermol

Leto izida: 2016Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Zbirka devetih novel s skrivnostnim naslovom Mermol. Razkrije se, da je to kraj, pokrajina, svet z mizarskimi delavnicami, zapori, domovi za oskrbovance, pošto, skladišči, deponijami, samostani, svetilniki,  okrepčevalnicami, kjer se gnetejo človeška življenja, ki jih tako ali drugače zmeraj določa čas. V vsaki od novel je Mermol omenjen vsaj enkrat, po navadi na koncu pripovedi, ko se strasti že poležejo in pogleda pripovedovalec na zgodbo z druge perspektive in jo s tem preokviri.

Pisane so v prvi ali tretji osebi, a tudi ko gre za tretjeosebni govor, se včasih zgodba izteče v prvoosebnem, s pripovedovalcem, ki v glavnini dogajanja še ni bil rojen. Prevladuje tematika otroštva, odraščanja, spolnega dozorevanja in razumevanja, družinskih skrivnosti, v tem okviru in zunaj njega pa spolne sle, ki premetava mermolske junake in antijunake. V eni od njih se pojavi na prvi pogled fantastični Sarang, navidezno mesto iz samih kulis, v katerem prižiga in ugaša luči pripovedovalec arhitekt. A tudi to je le prispodoba tukajšnjosti, sveta zakamufliranih navideznosti in praznote.

To, da je Milan Vincetič pesnik, se kaže v strukturiranju pomenskosti, ki ji z odstiranjem in razvozlavanjem ne prideš do konca, saj se nakažejo vedno nove pomenske plasti, v katerih domuje presežno in tukajšnjim očem nedoumljivo. Odraža pa se to  tudi v naslovih novel, v katere so postavljena ženska imena, ki prinašajo v strukturo pripovedovanja medbesedilne navezave ali dodatne pomene v že tako mnogopomenskih in včasih tudi simbolnih dogajalnih prostorih.

Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.