Vigan, Dalphine de: No in jaz

Leto izida: 2011Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: otroci, mladi

Lou Bertignac je nadpovprečno inteligentna, dvakrat je preskočila razred, zdaj pa pri trinajstih obiskuje prvi letnik srednje šole. V šoli nima prijateljev in počuti se odtujena, naveže se le na sošolca, sedemnajstletnega Lucasa, ki že drugič ponavlja razred. Njena odtujenost pa pravzaprav izvira iz razmer, ki vladajo doma. Lou je pri osmih letih dobila sestrico, toda ta je živela samo nekaj mesecev in starša, predvsem mama, se z njeno smrtjo nikakor ne moreta sprijazniti in je preboleti. Mama je nehala hoditi v službo, dneve preživlja doma v svojem svetu in je od moža in hčerke popolnoma odtujena. Oče je še edini, ki družino za silo drži skupaj in Lou namenja skrb in pozornost.

Lou pa nekega dne na železniški postaji spozna osemnajstletno No, ki je brezdomka in živi na ulici. Ko si v šoli za govorni nastop izbere še temo brezdomstva, začneta dekleti vedno več časa preživljati skupaj. Lou vse bolj spoznava trdo življenje brezdomcev, obenem pa se ji počasi razkriva kruta življenjska zgodba No. Lou v želji, da bi rešila No, pregovori starše, da se dekle preseli k njim. Nekaj časa se zdi, da se bo No uspelo iztrgati iz svojega prejšnjega življenja, poišče si tudi službo, vendar začne ponovno popivati. Oditi mora iz Louinega doma in zdaj se skriva pri Lucasu, toda tudi tukaj ni z njo nič bolje. Na koncu se z Lou odločita, da bosta skupaj odpotovali na Irsko, kjer bi naj No čakal njen fant, vendar No na postaji dokončno izgine.

Roman brez moraliziranja odkriva problematiko brezdomstva, še posebej vse mlajših žensk, ki se znajdejo na ulicah Pariza.

Roman je izšel v zbirki Odisej pri Mladinski knjigi in je leta 2008 prejel  prestižno francosko literarno nagrado Prix des libraires.

Lea Hedl

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.