Vidmar, Janja: Črna vrana

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Janja Vidmar se v časih, ko se veliko pogovarjamo o migracijah, beguncih in zgodbah otrok na poti brez spremstva, spoprime prav s to težko temo. Boštjan Videmšek v spremni besedi Humanistični tour de force lepo izpostavi, da je begunsko vprašanje sedaj moderno, vsekakor pa je avtorica to težko nalogo izjemno dobro opravila, čeprav v območju domačega udobja. Dobro poznavanje tematike in temeljito raziskovalno delo sta ji omogočila napisati roman, ki je zelo kredibilen. B. Videmšek: »To je knjiga, ki bi morala biti obvezno branje vsakogar, obenem pa orožje in orodje boja proti pošasti razčlovečenja. Proti prebujajoči se pošasti fašizma.«

Pisateljica v knjigi prepleta različne zgodbe. Prva je zgodba slovenske družine, ki se zaradi očetove službe preseli v London, kjer postanejo migranti. Tako spoznamo Jana in njegovo sestro Tajo, ki se morata privaditi na London, novo šolo in nove prijatelje. Ko se Jan (v Londonu Ian) spravi na dekle na svoji šoli, se nam začnejo odpirati še druge zgodbe. Zgodba Hibe iz Sirije, ki jo je brat poškodoval po obrazu, da bi jo rešil pred samooklicano Islamsko državo; njen pobeg ter dolga begunska pot, ki jo je sama opravila do Londona. Spoznamo tudi zgodbo Savida, ki ga življenje pripelje med teroriste, kjer se uri na vadbišču Islamske države. Z Nuro se odpravimo v Grozni, v Čečeniji. Hči čečenskega terorista posname video-blog, kjer odkrijemo njeno zgodbo; spoznamo pa tudi njenega brata Tamerja. Prepletanje zgodb vas bo potegnilo v zanimivo branje.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.