Dowd, Siobhan: Uganka Londonskega očesa

Leto izida: 2016Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Siobhan Dowd, pisateljica in aktivistka irskih korenin (1960-2007) nam je poznana po mladinskih romanih Sedem minut čez polnoč, Barjanski otrok in Čisti krik. Njeno delo Uganka Londonskega očesa, ki je bilo tudi večkrat nagrajeno, se znova dotakne življenjske zgodbe, ki jo pisateljica z občutkom za pripovedovanje zaplete v pravo detektivko, polno skrivnosti.

Glavni junak, Ted Sparks, živi v Londonu s starši in sestro Katherine (Kat). Je poseben, lahko bi rekli drugačen. Ted ima namreč posebne možgane, ki neprestano premlevajo in obdelujejo razne podatke, in prav z njihovo pomočjo želi rešiti uganko.

K družini Sparks prideta po nekaj letih na obisk teta Gloria in njen sin Salim. Sorodnika se selita v Ameriko, v New York, pred tem pa nameravata nekaj dni preživeti v Londonu. Bratranec Salim, Ted in Kat se odpravijo na vožnjo z Londonskim očesom, pred tem pa je potrebno kar nekaj časa prebiti v vrsti za vstopnice. Čakajoče v vrsti jih preseneti moški, ki jim ponudi eno brezplačno karto. In Salim se 24. maja ob 11.32 odpelje z Očesom. Vožnja traja natanko 30 minut. Ob 12.02 istega dne bi se moral vrniti, Ted in Kat ga pričakujeta, njega pa nikjer. Tu se začne uganka Londonskega ušesa.

»Vse je odvisno od tega kako gledaš.« in prav Ted, s sestavljanjem koščkov sestavljanke, skuša pojasniti izginotje bratranca in predvsem ugotoviti, kje je. Ted postavi 9 tez, ki jih s pomočjo sestre skuša ovreči oziroma dokazati. Besedilo je zelo tekoče in berljivo, napetost se stopnjuje in do samega konca nestrpno pričakuješ kakšna bo rešitev uganke.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.