Steinhöfel, Andreas: Središče sveta

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

V mladinskem romanu se avtor dotakne teme odraščanja, spoznavanja sebe in odkrivanja sveta skozi oči glavnega junaka Phila, ki nam skozi prvoosebno pripoved predstavi zgodbo svoje matere, najstniške nosečnice, ki zapusti Ameriko in se z ladjo pripelje v novo življenje, v Evropo. Spoznamo tudi njegovo sestro dvojčico, Dianne. Preseneti opis njunega odraščanja v razpadajočem dvorcu in negativna nastrojenost prebivalstva do te disfunkcionalne družine. Drugačna in zato tako nerazumljena. Tudi dvojčka kmalu postaneta tarči obrekovanj, označena za čarovniška otroka. Ta drugačnost se odraža tudi v njihovi družinski zgodbi, kjer mati samohranilka vsakič pripelje drugega moškega, kjer ima sestra dvojčica sposobnosti komuniciranja z živalmi, v komunikaciji s sorojencem in mamo pa obstaja vrzel; glavni junak Phil pa ugotovi, da so mu všeč fantje. Prav njegove prve spolne izkušnje, kot tudi prvo zaljubljenost in ljubezensko zvezo, pisatelj prikaže zelo tenkočutno. V središču je sprejemanje samega sebe in ne-sprejemanje družbe zaradi drugačne spolne usmerjenosti.

Čudovit roman, ki odstira vprašanja o homoseksualnosti med mladimi in junaka postavi v središče sveta.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.