Sončnica na rami. Predstavitev pesniške antologije

13

april

2017

Lokacija: Svečana dvorana Rotovž

Tip prireditve: Predstavitev knjige

Ciljna skupina: otroci, mladi, odrasli

Sončnica na rami. Predstavitev pesniške antologije

Četrtek, 13. aprila 2017, v Svečani dvorani Rotovž, Rotovški trg 1, Maribor

  • ob 10. uri za otroke
  • ob 12. uri za odrasle

Predstavitev knjige Sončnica na rami smo skupaj pripravili založba Mladinska knjiga in Mariborska knjižnica. Ta dan smo v družbi urednikov in ustvarjalcev počastili 4. izdajo antologije, v kateri so zbrane pesmi za otroke štiridesetih slovenskih pesnic in pesnikov od Frana Levstika do danes.

Zbirka pesmi Sončnica na rami je prvič izšla leta 1975, drugič 1980 in tretjič leta 1996. Po več kot dvajsetletnem premoru se veselimo prenovljene izdaje, ki ni samo dopolnjena z najsodobnejšimi pesniškimi  imeni in njihovimi besedili, ampak je bil izbor Nika Grafenauerja iz prvih treh izdaj v celoti ponovno pregledan in mestoma spremenjen. Skupaj so novo knjigo pripravili Niko Grafenauer, Irena Matko Lukan in Darka Tancer Kajnih.

Antologijo je na novo ilustriral Damijan Stepančič in jo obogatil s portreti vseh  vključenih avtorjev.

V veliko veselje nam je bilo, da smo srečanje preživeli z urednico Ireno Matko Lukan, z likovnim urednikom Pavletom Učakarjem, z oblikovalko Sanjo Janša, z ilustratorjem Damijanom Stepančičem ter z mariborskima pesnico in pesnikom Andrejo Borin in Borutom Gombačem. Pogovor z njimi je usmerjala urednica revije Otrok in knjiga Darka Tancer Kajnih.

Knjiga je zakladnica bogate in raznovrstne slovenske mladinske poezije, nedvomno pa nudi tudi njen celovit pregled, zato bi  lahko bila dober pripomoček vzgojiteljem, učiteljem in knjižničarjem pri njihovem delu z mladimi bralci ali poslušalci.