Šimunović, Natalija: Ajda, vila z obzidja

Leto izida: 2017Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Natalija Šimunović, rojena 15.12.1971, je akademska glasbenica violistka, ki se poklicno ukvarja z glasbo. V slovenski literarni prostor je vstopila potom nagradnih literarnih natečajev, kot dobitnica številnih nagrad in nominacij. Napisala je zbirko kratkih zgodb, Sotto Voce (Litera, 2017).

Njen mladinski roman Ajda, vila z obzidja, pa predstavi življenje najstniške Ajde od konca osnovne šole pa do obdobja študija na fakulteti. Zgodba se odvija v Sloveniji, v mestu Kamnik. Po naslovu bi si mislili, da je zgodba povsem fantazijska in domišljijska, a kmalu odkrijemo, da je Ajda povsem običajno dekle, z običajnimi najstniškimi težavami in v knjigi odkriva samo sebe in svoje mesto v svetu.

Odraščanje je osrednja tema romana. Svojo glasbeno poklicanost je avtorica tenkočutno vpletla tudi v Ajdino življenje. Ajda igra flavto in celo razmišlja o vpisu na glasbeno akademijo. Tudi druge oblike umetnosti so ji blizu, saj rada riše in ustvarja. Čudežnost v zgodbo vnese Jolly barvica, ki je mamina dediščina. Le ta Ajdi omogoči, da vse kar z njo označi ali pobarva, ostane v njenem spominu še močneje zasidrano in ji da moč v stresnih trenutkih šolskih izpraševanj. V knjigo je pisateljica vpletla tudi čarobnost in magičnost.

Razni življenjski zapleti pomagajo junakinji odraščati v zrelo in razmišljujoče dekle, ki se bralcu prikupi. Prijetno branje za odraščajoče bralce.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.