Riordan, James: Krvavi tekač : dolgi tek do svobode

Leto izida: 2012Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: otroci, mladi

James Riordan je večkrat nagrajeni avtor mladinske literature. V svojih delih obravnava resnejše teme, kot so rasizem, suženjstvo in vojna. Knjigo je deloma navdihnil prvi temnopolti Južnoafričan, ki je osvojil zlato medaljo na olimpijskih igrah leta 1996, v Atlanti. Sicer pa je zgodba izmišljena in govori o boju enega človeka za svobodo v Južni Afriki v obdobju apartheida, v letih pred izpustitvijo Nelsona Mandele iz zapora. Samuelovi starši in sestra umrejo v krvavem pokolu. Njegova brata se želita maščevati in se pridružita oboroženemu gibanju proti apartheidu. Samuel pa se odloči, da se bo proti rasnim predsodkom boril s tekom. Spremljamo ga skozi revno otroštvo v rezervatu, do dela v rudniku zlata in vse do tekmovanja na olimpijskih igrah.

Na koncu knjige je podanih še nekaj besed o kruti in nehumani politiki apartheida, s katero sta kolonialni sili, Velika Britanija in Nizozemska, temnopoltim domačinom odvzeli več kot devetdeset odstodkov njihove dežele in jim namenile življenje v rezervatih.

Lea Hedl

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.