Revija Otrok in knjiga št. 89

22

avgust

2014

Datum: 22.8.2014

E-revija Otrok in knjiga št. 89

Ob 130-ti obletnici rojstva slovenskega mladinskega pisatelja Josipa Vandota, ki je s trilogijo planinskih pripovedi ustvaril ponarodeli lik dobrega in pogumnega desetletnega dečka Kekca in ob 90-ti obletnici izzida zadnjega dela iz trilogije Kekec nad samotnim breznom (Zvonček, 1924), ki je bil podlaga za prvi slovenski mladinski celovečerni film Kekec iz 1951, objavljamo prispevek Barbare Zorman z naslovom Intermedialne priredbe pripovedi o Kekcu.

Največ prostora v reviji tokrat namenjamo slikanici. Tako objavljamo referat Dragice Haramija in Janje Batič, ki sta ga že predstavili na simpoziju o kakovostni slikanici. Za boljšo ponazoritev besedila z naslovom Teorija slikanice pa ob predstavitvi monografije Poetika slikanice dodajamo še nekaj ilustracij.
V odmevih na dogodke lahko preberet prispevek Arjana Pregla z naslovom O vizualni pismenosti in ilustraciji na Slovenskem, v katerega je vključeno tudi razmišljanje, ki vsebuje krajšo recenzijo zgoraj omenjene knjige.

V prispevku Karmen Erjavec z naslovom Medijska potrošnja in branje knjig pri slovenskih otrocih ugotavljamo, da je televizija je še vedno medij, pred katerim otroci preživijo največ časa. Raziskava je razkrila razlike v medijski potrošnji po spolu, saj dekleta več časa kot fantje gledajo televizijo, poslušajo radijske vsebine in berejo knjige ter revije; fantje štirikrat več časa namenijo igranju igric na konzolah in uporabi interneta. Raziskava je tudi pokazala, da so otroci večopravilnostni. Hkratno gledanje televizije in delanje domačih nalog ali drugih ustvarjalnih dejavnosti je tudi običajna praksa slovenskih otrok....