Revija Otrok in knjiga št. 93

10

december

2015

Datum: 10.12.2015

E-revija Otrok in knjiga št. 93

V 93-ti številki revije Otrok in knjiga boste v rubriki razprave in članki lahko prebrali tekst Igorja Sakside za naslovom Zajčeva mladinska poezija in bralne vloge, ki jih omogoča. Članek uvodoma predstavi branje kot prilaščanje besedila in naslovniško dvojnost mladinske književnosti v teoriji recepcije in esejistiki, kar prikaže na podlagi primerjave med Grafenauerjevim esejem, Appleyardovo teorijo bralnih vlog ter didaktiko mladinske književnosti M. Kordigel Aberšek. V osrednjem delu opisuje različne bralne vloge ob Zajčevi mladinski poeziji: razumevanje pesmi v vrtcu ter njihovo razlago pri vajah interpretativnega branja in izpitnih primerih šolske interpretacije na pedagoški fakulteti.
Drug članek z naslovom Popularna mladinska fantazijska književnost in njen položaj v slovenskem literarnem prostoru avtorice Kaje Bucik Vavpetič pa se posveča popularni mladinski fantazijski književnosti, ki je v slovenskem literarnem prostoru zelo priljubljena, vendar opažamo pomanjkanje strokovne literature o njej. Pregledu pomembnejših zapisov o popularni književnosti, žanru fantazije in prevodni praksi teh besedil sledi statistika števila izposoj fantazijskih mladinskih knjig v slovenskih splošnih knjižnicah, ki kaže na pomemben delež popularne književnosti med knjigami za mlade. Opozarjamo na težave pri izdajanju popularne literature in poudarjamo, da prevajalec nikoli ni edini, ki je odgovoren za slabo stanje končnega izdelka. Zanima nas, kakšno je stanje prevodne kritike mladinskih besedil v slovenskem prostoru. V prispevku spregovorimo tudi o pomenu literarnih nagrad za prevedena besedila ter podamo nekaj predlogov za promocijo odličnih knjig.

Kot zmeraj smo tudi letos nameninili osrednji prostor revije nagradi večernica. Objavljamo intervjuje z nagrajencem in nominiranci. Vsi intervjuji so izšli tudi v posebni prilogi časopisnega dnevnika Večer:

  • Petra Vidali: Vladimir P. Štefanec, »In ker jih je tako malo, so še bolj izpostavljeni«
  • Melita Forstnerič Hajnšek: Marija Švajncer, »Nekje v ozadju brli humanost«
  • Petra Vidali: Dim Zupan, »Udoben način, da veliko povem o ljudeh«
  • Melita Forstnerič Hajnšek: Peter Svetina, »Smeh rojeva smeh, jok pa jok«
  • Bojan Tomažič: Damijan Šinigoj, »Najstniki se bodo vedno spopadali z enakimi težavami«

V rubriki jubileji objavljamo portreta Toneta Partljiča in Slavka Pregla. Ob praznovanju 70. obletnice izida prve številke najstarejše slovenske revije za otroke Ciciban pa smo seveda namenili nekaj strani tudi njej.

Letos je Slovenska sekcija IBBY šestič zapored podelila priznanja za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja. Sofinancira jih Javna agencija za knjigo RS. Nagrado Slovenske sekcije IBBY 2015 je prejela Marjana Moškrič. Priznanji Slovenske sekcije IBBY 2015 pa sta prejeli Božena Kolman Finžgar in revija Bukla.Podelitev je bila na Slovenskem knjižnem sejmu, na odru DSP, v petek, 27. novembra 2015, na prireditvi z naslovom Branje praznuje (skupni prireditvi Slovenske sekcije IBBY, revije Otrok in knjiga in Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS).

V rubriki Poročila - ocene  lahko preberete naslednje prispevke:

  • Savina Zwitter: Poslanica Bralnega društva Slovenije ob mednarodnem dnevu pismenosti (8. september)
  • Nagrada Kristine Brenkove 2015 za izvirno slovensko slikanico
  • Barbara Hanuš: Zgodba o sprejemanju samega sebe
  • Zora A. Jurič: O nonotu in noni in njuni ljubezni