Revija Otrok in knjiga št. 74

15

junij

2009

Datum: 15.6.2009

E-revija Otrok in knjiga št. 74

Pregled mladinske književnosti Marjana Tomšiča, ki ga je ob njegovi sedemdesetletnici v prispevku strnila Marijanca Ajša Vižitin. Naš strokovni sodelavec iz sosednje Hrvaške Stjepan Hrnjec je iskal jezikovne inovativnosti v sodobni hrvaški in slovenski otroški poeziji, Andreja Babšek pa je zavrtela kolo časa nazaj in nam odkrila, da se je princip ženskosti v pravljici skozi zgodovino zabrisal in spreminjal. V tekstu Nataše Bucik z nalsovom Didaktično "nasilje" nad izbranim mladinskim leposlovjem najdemo kritično obravnavo zasnove ter didaktično gradivo v novi zbirki domačega branja Knjiga pred nosom, v prispevku Bralni dogodek s knjigo pred nosom: povabilo ne ukaz pa Igor Saksida razloži pomen, ustreznost in potrebnost tovrstnega "delovnega" leposlovja. Aksinija Kermauner v članku Tipne slikanice za slepe razlaga o pomenu prvih knjig za otroke, še posebej za slepe in slabovidne otoke.

V odmevih na dogodke predstavijo Maja Logar, Andreja Babšek in Zdenka Gajser Pravljične dneve, ki jih vsako leto organizira Mariborska knjižnica, v IBBY novicah najdemo prispevke Darje Mazi- Leskovar, Tilke Jamnik in Tanje Pogačar.  Maruša Avguštin je obiskala 8. Slovenski bienale ilustracije, ki je kot vedno do sedaj potekal v Cankarjevem domu in sejem otroških knjig v Bologni.

V poročilih in ocenah vam tokrat ponosno predstavljamo še eno našo knjižno izdajo in sicer gre za knjigo Opusi sedmih sodobnih slovenskih mladinskih pisateljev avtorice Dragice Haramija, ki smo jo  izdali z  Mariborsko knjižnico in Pedagoško fakulteto Maribor v prvi polovici letošnjega leta. Avtorica v njej predstavi Svetlano Makarovič, Slavka Pregla, Lilo Prap, Aksinijo Kermauner, Deso Muck, Janjo Vidmar in Marka Kravosa.

Pavle Učakar nam v svojem prispevku predstavlja mednarodno priznanega ilustratorja Svjetlana Junakovića, ki je bil v letošnjem letu nagrajen z Levstikovo nagrado 2009 za ilustracije v knjigi Uganke: 100 + 1, avtorja Andreja Rozmana - Roze, ki je bil sočasno  nagrajen z za najboljše mladinsko literarno delo z isto nagrado in za isto knjigo. Svjetlana Junakovića smo v 2. aprila, okviru mednarodnega dneva knjig za otroke, gostili v Mariborski knjižnici. Ob Levstikovih nagradah 2009 vam predstavljamo še nagrajence Desetnice 2009, mojo Naj knjigo 2009 in Izvirno slovensko slikanico 2009. Maruša Avguštin nam predstavi še delo ilustratorke Daše Simčič, Tanja Pogačar pa cel letnik nemškega mesečnega biltena Jugend&literatur 2007.

Robert Kereži