Nacionalni mesec skupnega branja '19 (NMSB 2019)

Nacionalni mesec skupnega branja '19 (NMSB 2019)

Mednarodni dan pismenosti, ki ga obeležujemo vsako leto 8. septembra, bo tudi letos uradni začetek Nacionalnega meseca skupnega branja '19 (NMSB 2019), ki se bo zaključil 13. oktobra 2019.

Dogodki, ki jih v Mariborski knjižnici pripravljamo v času NMSB 2019.

Cilj pobudnikov in organizatorjev te vseslovenske akcije, ki so se lani povezali v nacionalno mrežo za bralno kulturo in bralno pismenost in organizirali prvi NMSB, je dvigniti zavedanje ljudi vseh generacij o pomenu in pomembnosti branja kot dejavnosti, ki spodbuja k razmišljanju in krepi znanje, spomin in koncentracijo, pomaga izboljšati zdravje, zmanjšuje stres ... hkrati pa opozarjajo na odlično mrežo splošnih knjižnic v Sloveniji in pomen domačih knjižnic v lokalnih okoljih ter na pomen trdne založniške in knjigotrške mreže ....
Pobudniki in organizatorji projekta Nacionalni mesec skupnega branja so Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije. Projekt so skupaj z Andragoškim centrom Slovenije in Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO tudi letos podprli Ministrstvo RS za kulturo, Ministrstvo RS za izobraževanje, znanost in šport ter Javna agencija RS za knjigo. Njegov pomen pa je prepoznal tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor, ki je prevzel častno pokroviteljstvo nad projektom.  (iz gradiva za novinarsko konferenco ob NMSB 2019).

Dogodki po Sloveniji v času NMSB: https://nmsb.pismen.si/dogodki/.

Več o projektu NMSB 2019 na spletni strani https://nmsb.pismen.si/.
Več o projektu EU Reads pa na spletni strani https://www.euread.com/europe-reads/#about.

Unesco poslanica ob mednarodnem dnevu pismenosti 2019: pismenost in večjezičnost