McCaffrey, Kate: Tista noč

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Pisateljico Kate McCaffrey poznamo po knjigi Uničimo jo!, tokrat pa je pred nami prevod nagrajene knjige Tista noč (nagrada Združenja družinskih terapevtov Avstralije 2017). Avtorica v ospredje zopet postavi veliko težavo modernega časa in to je splet ter objavljanje na družabnih omrežjih.

Kako drugače danes odraščajo mladostniki in kako se jim neumne »šale« lahko kot bumerang vrnejo in zapletejo, če ne celo uničijo, življenje in prihodnost. Glavna junakinja Jasmine, ki nam tudi pripoveduje svojo zgodbo, ki jo zapisuje v blog, nas prisili, da se s to problematiko ukvarjamo. In želim si, da bi si knjigo prebralo čim več mladostnic in mladostnikov in to izkušnjo predelali skozi literarni žaner, raje kot z izkušnjo v resničnem življenju.

Torej, Jasmine je lepo in uspešno najstniško dekle, ki živi v malem kraju v Avstraliji. Tako kot vsi, tudi ona živi za žure med vikendi, ko teče alkohol in je možnosti za »odklop« več kot dovolj. Tiste noči njena prijatelja spolno zlorabita njeno prijateljico Annie, jo slečeta, porišeta z vodoodpornim flomastrom in vse dogajanje tudi posnameta s pametnim telefonom. Najprej po omrežjih zakrožijo fotografije, potem sledi še posnetek. Na enem od posnetkov se najde tudi Jasmine, ki tudi sama spolno zlorablja prijateljico. Izpostavljena Annie ne vidi drugega izhoda, kot da si skuša vzeti življenje. Ko konča priklopljena na naprave za oživljanje in se sproži policijska preiskava dogodka, se trem krivcem ne obeta srečen konec. Vsi trije se znajdejo pred sodiščem. Dva fanta dobita kazen v obliki zapora, Jasmine pa družbeno-koristno delo. Vsi postanejo kaznovani zločinci.

Življenje se kljub kazni ne konča. Jasmine se odseli k teti in stricu, kjer spozna, da domače okolje, kjer je odraščala ni ljubeče, temveč vidi znake zlorabe tudi med staršema. Spoznamo tudi pot dveh sostorilcev in vsega, kar jima življenje prinese po prestani kazni. Jasmin se odloči, da bo študirala psihologijo in v tem okolju sama postane žrtev, tokrat profesorja. Kako bo Jasmine zmogla sama sebi oprostiti za tisto noč in živeti naprej, pa izveste v knjigi.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.