Makarovič, Svetlana: Katalena

Leto izida: 2009Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: otroci, mladi

Svetlana Makarovič je balado Kata, Katalena priredila in nadgradila v ljubezensko pripoved Katalena, v kateri Črni Vogrin deklico vabi k sebi, pridi »bliže k meni, Kata Katalena, še bliže, je velel Vogrin, toda njegov glas ni bil ukazujoč, bi je poln hrepenenja, v njem je bilo čutiti prošnjo in povabilo. Katalena je, sama ni vedela kdaj in kako, stopila čisto k njemu.« Uživala sta v ljubezni, »po mnogih divjih, neprespanih nočeh sta oba vse dni počivala, pila žlahtno vino in se utrujeno ljubkovala.« Sčasoma pa je Katalena spoznala, da se je skozi strast, ki jo je čutila do moškega, preveč oddaljila od sebe. »Vedela si, kaj sem in kdo sem, je zaškrtal z zobmi Črni Vogrin, pa si bila kljub temu voljna oditi z menoj.« Ljubimec jo je sprva želel potolažiti, vendar se njuna ljubezen tragično razplete.

Balada je prežeta z v ljudskem izročilu pogostim motivom poroke med lepotico in zverjo, obravnavana različica je še posebej značilna za slovanske narode; po drugi strani pa postavlja pod vprašaj moderno in romantizirano prepričanje, da je z ljubeznijo mogoče premagati vse ovire. Omenimo še, da je pesnica Kataleno predstavljala s skupino Katalena, ki je prav tako znana po odličnih glasbenih predelavah ljudskih pesmi. Ilustratorka Kaja Kosmač je s Svetlano Makarovič sodelovala že v sorodni pripovedi Rdeče jabolko, ki je bilo pred časom na tem mestu že predstavljena.

Andreja Babšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.