Kolu, Siri: Ajda in Razbojnikovi

Leto izida: 2012Področje: Leposlovje od 10. do 12. leta - PCiljna skupina: otroci

S prevajalko Julijo Potrč nas je obogatilo še eno finsko mladinsko književno delo. Spisala ga je mlada avtorica Siri Kolu, ki je bila na Finskem za to delo leta 2010 nagrajena s prestižno literarno nagrado Finlandia Junior. Delo je doživelo številne prevode in celo prenos v filmski medij.

Zabavna in napeta postulovščina je razdelana v 23 zanimivo naslovljenih poglavij, zgodba pa govori o deklici Ajdi, ki se ji dolgočasno začete počitnice v hipu razmahnejo v vznemirljive dogodivščine. Na poti k babici jo namreč iz avta ugrabi novodobna razbojniška družina, z njo pa zaplenijo tudi nekaj bonbonov, malenkosti in oblačil, ki postanejo skupna last. Glavna junakinja je sprva sicer prestrašena in vznejevoljena, vendar še vedno dovolj svojeglava in odločna, da se med njo in razbojniki v hipu vzpostavi cela vrsta zanimivih občutij, trenj in simpatij. Načrtovani in ustavljeni pobeg se kmalu prevesi v izzive, radovednosti in obojestranske naklonjenosti in Ajda v tem poletju spozna, da je njena nova družina veliko bolj živa, zabavna in čuteča od resnične in da je poletje, polno ropov, zvijač in nevarnosti čisto drugače vznemirljivo od utečenih vsakdanov in polikanih počitnic.

»PRIPIS, med katerim se sprehodim s parkirišča do dvigala
To je bilo najboljše poletje do zdaj. Letos poleti sem postala cestna razbojnica.
Naučila sem se jesti zajtrk še topel, naravnost iz ponve, na obali jezera. Naučila sem se, kako hladna je lahko noč, kadar spiš na prostem. /…/
Naučila sem se biti predrzna in žvižgati skozi zobe. Nikoli več ne bom punca, ki se je veselila naslednjega dne zaradi zborovskih vaj ali ure violine.
Veselim se prihodnjega poletja. Obljubili so mi, da me bodo spet ugrabili, ker me potrebujejo.«

Maja Logar

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.