Kermauner, Aksinija: In zmaj je pojedel sonce

Leto izida: 2011Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: otroci, mladi

Glavni junak, skoraj popolnoma slepi Sunčan se spopada s travmo iskanja identitete. Je sin slovenskega očeta in kitajske matere, ki je nikoli ni spoznal, saj sta z očetom zapustila Kitajsko, ko je bil Sunčan še dojenček. Mama bi se jima morala kasneje pridružiti v Sloveniji, vendar se to ni nikoli zgodilo. Bila je profesorica na pekinški univerzi in so jo zaradi naprednih idej in svobodomiselnosti v strogem komunističnem režimu zaprli in tam bi naj tudi umrla. Sedaj se pri  šestnajstih z očetom, profesorjem fizike ter s skupino nekaterih drugih profesorjev in učencev srednje šole, astronomskih navdušencev, odpravijo na Kitajsko opazovat lunin mrk. Ob spoznavanju Kitajske, njenih znamenitosti in navad, ob odkrivanju lastne identitete, iskanju odgovorov na prenekatera vprašanja, se Sunčan znajde tudi v ljubezenskem trikotniku. Spoprijatelji se z dvema puncama iz njihove skupine, divjo črnolaso pankerico Tiggy in svetlolaso Urško, sošolki, med katerima vlada neprikrito sovraštvo. Kmalu odkrije, da se zanj zanimata obe, on pa se kar ne more odločiti, katera mu je bolj všeč.

In zmaj je pojedel sonce ni le potopis po Kitajski, ni le odkrivanje nove dežele, njenih nasprotij in večtisočletne kulture in tradicije, videčemu predstavlja neke vrste vodnik v svet slepih in slabovidnih. Je zgodba o iskanju identitete, ki je za slabovidnega najstnika toliko težja, je zgodba o drugačnosti in o drugačnem svetu in je končno tudi ljubezenska zgodba.

Lea Hedl

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.