Jonsberg, Barry: Moje življenje kot abeceda

Leto izida: 2017Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Barry Jonsberg rojen 1951 v Liverpoolu v Angliji, se je leta 1999 preselil v Avstralijo in leta 2007 dobil avstralsko državljanstvo. Živi v Darwinu (glavnem mestu Severnega Teritorija v Avstraliji). Je pisatelj, tako za mlade kot odrasle. V knjigi Moje življenje kot ABECEDA, se posveti mlademu bralcu, najstniku.

Glavna junakinja, Candice, ki živi z avtizmom, ni tipična najstnica. Svojo drugačnost sprejema in zna sprejeti tudi sebe, čeprav v vsakdanjem življenju izstopa. Kljub temu, da jo sošolci zaradi njenih posebnih potreb zasmehujejo in izločajo, si želi, da bi bili ljudje okrog nje srečni. S svojo direktnostjo in pogosto ne-taktičnostjo, zna privabiti smeh in predvsem da ljudem okrog sebe pošteno misliti.

Prihaja iz družine, ki je veliko preživela in pretrpela. Po smrti sestrice, mamini bolezni in očetovem neprestanem delu ter zameram med očetom in njegovim bratom, se nam zdi, da bo zašla zgodba v še večje težave. Prav Candicina pomoč vse zaplete le še poglobi. Zgodbo svojega življenja junakinja po navodilu učiteljice  zapisuje v nalogi, kjer se vsako poglavje začne z naslednjo črko abecede.

Tudi, ko vstopita v njeno življenje zlata ribica, ki ima krizo identitete in njen novi najboljši prijatelj, ki verjame, da prihaja iz druge dimenzije, se stvari nič ne popravijo.

Knjiga nam nudi izjemno prijetno branje, na trenutke ganljivo, predvsem pa zabavno in smešno in nas tako potegne, da je ne izpustimo iz rok do konca. To je roman o odraščanju, ki pa je veliko več kot le to.

Ana Dolinšek

 

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.