Jamnik Pocajt, Tatjana: Noč v puščavi: beduinska pripoved

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Tatjana Jamnik Pocajt je bila že leta 2009 na natečaju Študentske založbe izbrana z dvema zgodbama »Nasvet za plačilo« in »Koza za Šejka«. Omenjeni zgodbi je poleg drugih združila v pripovedi Noč v puščavi.

V Jordaniji, v puščavi Wadi Rum, je pisateljica poslušala zgodbe puščavnika in jih nato mojstrsko zapisala ter jih zapletla v lepo pripoved o Beduinih. Puščavnik, Attayik, Salim in Ali so resnični ljudje, ki pa postanejo tudi literarni liki v pripovedi. Pripoved je razdeljena na tri dni in na tri zgodbe. Prvi dan opisuje zgodbo Attayika, Salima in Alija, ki se zaradi suše podajo na lov v puščavo. V eni od votlin spoznajo starca – puščavnika. Drugi dan puščavnik pove zgodbo »Nasvet za plačilo« v kateri gospodar mlademu beduinu preda tri nasvete, ki mu rešijo življenje. Tretji dan se mladi beduini med lovom sporečejo, za razsodnika si izberejo puščavnika, ki pa jim raje pove zgodbo »Pravični delež«. Ker se s pomočjo te zgodbe spor ni razrešil je puščavnik povedal še eno zgodbo, ki se prenaša od ust do ust med ljudmi, to je zgodba »Koza za šejka«. Pripoved se zaključi v mirnem in spokojnem vzdušju ob vodni pipi in ugašajočem ognju pod zvezdnatim nebom.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.