Herrndorf, Wolfgang: Čik

Leto izida: 2013Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: otroci, mladi

Mladinski akcijski pustolovski "ofroad" prezgodaj umrlega nemškega avtorja Wolfganga Herrndorfa, ki je nekakšen homage Keroackovi cesti, ima začetek v svojem koncu. 

Razkrije nam delček življenja odraščajoče Berlinske mladine in predvsem glavnega junaka, spolno prebujajočega se 14 letnega Majka. Le ta se skozi zgodbo prelevi iz nevpadljivega in neopaznega gimnazijca v pubertetnika, ki lovi ravnotežje na zanj (pre)tanki črti zakona. Dve glavni stvari, ki se ju je naučil od svoje mame, nekoč uspešne teniške igralke kasneje pa alkoholne odvisnice in redne obiskovalke "lepotne farme" (zavod za zdravljenje odvisnosti), sta bili, da se da o vsem pogovoriti in da je vseeno kaj si mislijo drugi. Zaljubljen do ušes v sošolko, priseljenko Tatjano Ćosić, o kateri ne ve prav veliko pa še to sklepa, njen naslov pa poišče v telefonskem imeniku, počne vse, da bi ga le ta opazila. Majkova preobrazba se zgodi, ko dobi razred novega sošolca iz Rusije, z imenom Čihačov oz. krajše Čik. Nesocializiran tujec, ki namesto s šolsko torbo prihaja v  razred s polivinilasto vrečko, na šoli ni preveč priljubljen, kar jima je skupna točka. Tako se zgodi, da se med poletnimi počitnicami, ko je Majkova mama spet na zdravljenju oče pa na »službeni« poti s svojo mlado pomočnico, odpravita na brezciljno potovanje. Z ukradeno staro Lado, brez vozniškega izpita se potikata po zaprašenih stranpoteh Vzhodne Nemčije in na svoji poti srečujeta raznotere ljudi. Kakor sama avantura se razvija tudi njuno prijateljstvo, ki se z nesrečo na avtocesti in srečanju s policisti, ne konča.

Robert Kereži

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.