Golob, Anja: Vesa v zgibi

Leto izida: 2013Področje: PoezijaCiljna skupina: odrasli, starejši
Anja Golob, 1976, pesnica, dramaturginja, kritičarka, publicistka, prevajalka, V Ljubljani na Filozofski fakulteti študira  filozofijo, diplomirala je iz primerjalne književnosti.  Njen pesniški prvenec V ROKI je izšel leta 2010 pri mariborski Založbi Litera. Obširno so se mu posvetili kritiki in mediji in knjiga odtlej že živi  svoje življenje med nami.

Njena druga pesniška zbirka VESA V ZGIBI  je izšla  leta 2013  pri Mladinski knjigi v Ljubljani v zbirki Nova slovenska knjiga. Pozno, a ne prepozno, sem jo odkrila. V njej je trideset pesmi, zaradi katerih se tokrat skopo in previdno izražam. Počasi jih berem, se neštetokrat zaustavljam in jih poskušam razmišljati, in ko najdem še besede, da se o njih izrečem, bom na svoj način napisala  »okus po knjigi«.

Uvod v  pesniško zbirko Anje GOLOB je pomenljiv, zelo. Drobna  pesem Jureta Detele riše  brstečo pokrajino s prosojnim oblačkom in sredi te mogote se komaj opazno vrtinči golobje pero.  Ko zalistamo v knjigo, glej, Anjine pesmi so daljše, a je  sleherni verz  golobje peresce, ki drhti v sebi in v telesu celotne pesmi. In je sam  pesem in je pars pro toto. Na videz  prosto tekoči verzi so združeni s trdno dramaturgijo. Besedo za besedo, verz za verzom vežejo najgloblji, neolepšani, a pristriženi pomeni, zaokroženi v sebi, ni izmikanja v odvečnosti in lepotizme. Pristnost, nezatrta iskrenost in včasih ironija in duhovitost brez poroga zarežejo do bolečine brez solza.   » … v kotu dvorišča na / novi gugalnici  žvižga deček. / … za droben hip / deček droban / semtertja ziblje / celo neskončno vesolje -  no, to je Sreča.«  No, to je pesem.

Vsa zbirka je iz  take snovi kot  resničnost sveta, vsak pesniški drobec je narahlo povezan  v široke in trdne pomene.  Plitka jamica, kjer otrok izkoplje žužka, razstre oblake  in tam daleč zgoraj  skozi  oblake ugledamo  »…drobno škrbino v zraku …«. Česarkoli se dotaknemo, se dotaknemo vsega.  Mehurček vode, sopec zraka,  iz drobnih iskric  razplamtela strast angleške plinske pečice (pesem Vpliv plinskih pečic na razumevanje poezije), – dragi bralci,  morate jo prebrati; mesto, ki se živo dogaja na vseh ravneh vsakdana, ozke ulice, stare hiše, šuštenje plastičnih vrečk, klošarji, ki prosjačijo, majhni otroci poleg njih na pločnikih vdihujejo prah mimobežnih korakov, mimohod zloščenih  usnjenih čevljev  pomembnikov  (»…ki pet dni v tednu v dvanajsturnem razburljivem šprintu rešujejo svet pred potopom in pred mirom in  pred zadovoljstvom.« (Pesem Mesto).

VESA V ZGIBI, druga pesniška zbirka mlade Anje GOLOB, trideset pesmi – izobraženo, razmišljujoče bralno doživetje.  

Za zaključek zadnji  trije verzi iz  pesmi S temi rokami  zaključujem:

»… - ne te roke …Kar edino znajo,  je držati
druga drugo za tolažbo …
in tu in tam pisalo.« 


Erika Vouk

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.