Frey, Jana: Ne čutim se

Leto izida: 2018Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Jana Frey je večkrat nagrajena nemška pisateljica. Tudi v knjigi »Ne čutim se« ji uspe povezati resnično problematiko z izmišljeno zgodbo. Tema knjige je primerna za starejše mlade bralce, saj v njej pisateljica prepleta samopoškodovanje, osebne stiske, tekmovanje pevskih talentov, družinske težave, prvi spolni odnos, smrt babice in še bi lahko naštevali.

Glavna junakinja Elina Lawall je šestnajstletno dekle, ki prihaja iz ločene družine. Ima sestro Amaro, ki je petnajst let starejša, s katero pa se ne razumeta in imata nadvse hladen odnos. V svoje življenje je Elina spustila le dva prijatelja. Ena je prijateljica Selma, drugi pa je prijatelj Oskar, kateremu zaupa vse. On pozna tudi njeno največjo skrivnost, da sama sebi povzroča rane, zato da nekaj čuti. Ko jo Oskar prijavi na pevsko tekmovanje talentov, se ji življenje zelo spremeni. Še vedno sramežljiva, nesamozavestna in prestrašena se sooči z nastopom in se uspe prebiti v naslednji krog. Ko se zaplete s šarmantnim članom žirije, se ji zdi, da končno zopet čuti. Vse dokler se ne izkaže, da je bila le uporabljena in odvržena.

Težka tematika knjige o samopoškodovanju in nesprejemanju samega sebe nas prisili, da se zamislimo in nas res ne pusti ravnodušne. Prav je, da mladostniki prebirajo tudi knjige na to temo, saj se v realnem življenju z njimi o tabu temah preredko pogovarjamo.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.