Frey, Jana: Jaz, drugačna

Leto izida: 2017Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Jana Fray je objavila že veliko knjig za otroke in mladostnike. V knjigi JAZ, DRUGAČNA se Freyeva posveti zelo aktualni temi. V času beguncev, migrantov, terorističnih napadov in vse bolj skrajnih fundamentalističnih idej za glavno junakinjo postavi dekle, ki živi v Nemčiji, je pa Turkinja. Tudi njeno življenje je razpeto med Nemčijo in Turčijo. V Nemčiji hodi v šolo in tu živi z družino, vsake počitnice pa se vrača v Turčijo, kjer živi njena glasna razširjena družina.

Dekle, ki vstopa v najstništvo in se še išče, se sama skozi knjigo poimenuje z različnimi imeni. Kelebek, ki pomeni metulj, je njeno pravo ime, hkrati pa je tudi živahna Aviva, sončna Siri, v težkih trenutkih pa si pravi gosenica in celo polž. Je umetniško nadarjeno dekle, ki čudovito slika in se skozi umetnost izraža. Ko ji je zaukazano nositi naglavno ruto, se pokaže pravi obraz turške kulture, ki ji tudi prepove, da bi se s prijateljicami družila po klubih in zabavah. Da o fantih sploh ne govorimo. Pričakuje se, da se bo poročila s Turkom. Ko se Kelebek zaljubi v nemško-poljskega fanta, s tem uniči odnose s sorodniki in v bratu Sercanu prebudi nasilna in fundamentalistična čustva ter reakcije.

Obenem pa nam avtorica rahločutno prikaže dekličin odnos do islama in Alaha. Prav ta jo ves čas tiho in nežno vodi ter spodbuja, hkrati pa tudi obsoja nasilna dejanja storjena v njegovem imenu. Ne pozabimo, da je islam religija miru. Prav skozi lepo napisano zgodbo nas avtorica opozarja, kako napačno je enačenje vseh muslimanov s skrajneži in kako je res vsak drugačen.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.