Filmski krožek 2018

17

maj

2018

Lokacija: Večnamenska dvorana Rotovž

Tip prireditve: Drugo

Ciljna skupina: mladi, odrasli

V letu 2018 nadaljujemo s filmskim krožkom.
Poglejte, kaj smo počeli lansko leto...

Filmski krožek se dogaja dvakrat mesečno pod mentorstvom filmskega poznavalca in kritika Žige Brdnika.
Namenjen je mladostnikom, ki jih zanima sedma umetnost in bi želeli nadgraditi znanje s področja filma, umetnosti, zgodovine in filozofije.
Dogajalo se je v Večnamenski dvorani, Rotovški trg 2, Maribor.

  • Četrtek, 11. januarja, ob 17. uri. STOLETJE JAZA (2002). Dokumentarna serija Stoletje jaza (The Century of Self) Adama Curtisa išče izvore potrošniške miselnosti ter spremlja njen vzpon in dominacijo v sodobni družbi. Avtor v ospredje postavlja Freudove teorije in psihoanalizo. Serija je dostopna na spletnem portalu youtube.
  • Četrtek, 25. januarja, ob 17. uri. DRŽAVLJAN ŠT. ŠTIRI (2014). "To ni film o meni, to je film o vseh nas", opozarja Edward Snowden v večkrat nagrajenem dokumentarnem filmu Laure Poitras (Citizenfour). Žvižgač je svet pretresel z razkritjem sistematičnega nadzora ameriške Agencije za nacionalno varnost (NSA). Veliki brat ni le Orwellova izmišlija.
  • Sreda, 7. februarja, ob 17. uri. RAŠOMON (1950). Z zlatim levom in tujejezičnim oskarjem nagrajena klasika Akira Kurosawa spada v zgodovinski filmski kanon; 12. stoletje, srednjeveška Japonska, zločin. Film je botroval, da je beseda rashomon postala sinonim za več verzij istega dogodka. Pogovor o izbranem filmu, ki je na voljo v Mariborski knjižnici, je vodil filmski kritik in poznavalec Žiga Brdnik.
  • Četrtek, 22. februarja, ob 17. uri. GRAD NA NEBU (1986). Eden najboljših animiranih pustolovsko–fantazijskih filmov iz zakladnice studia Ghibli in izpod rok animacijskega umetnika Hayaoja Miyazakija. Odiseja dečka in deklice s čudežnim kristalom in njuno iskanje legendarnega Gradu na nebu (Castle in the Sky; Tenkû no shiro Rapyuta) odslikava večno človekovo željo po pobegu iz resničnosti. Pogovor o izbranem filmu, ki je na voljo v Mariborski knjižnici, je vodil filmski kritik in poznavalec Žiga Brdnik.
  • Četrtek, 8. marca, ob 17. uri. DEVIŠKI SAMOMORI (1999). Na prvem marčevskem krožku je debata tekla o režijskem prvencu Sofie Coppola. Predloga Deviški samomorov (The Virgin Suicides) je roman Jeffreya K. Eugenidesa. Gre za melanholično zgodbo o mladoletnih sestrah Lisbon, katerih odraščanje zaznamuje stroga religiozna vzgoja. Pogovor o izbranem filmu, ki je na voljo v Mariborski knjižnici, je vodil filmski kritik in poznavalec Žiga Brdnik.
  • Četrtek, 22. marca, ob 17. uri. RAZREDNI SOVRAŽNIK (2013). Drugo srečanje v marcu je bilo namenjeno prvencu Roka Bička. Razredni sovražnik temelji na resničnih dogodkih. Prihod brezkompromisnega in strogega profesorja med dijaki vzbudi strah in nelagodje. Po samomoru ene od dijakinj se zadeve usodno zapletejo. Pogovor o izbranem filmu, ki je na voljo v Mariborski knjižnici, bo vodil filmski kritik in poznavalec Žiga Brdnik.
  • Četrtek, 19. april, ob 17. uri. PODZEMLJE (1995). Z zlato palmo nagrajena črna komedija Emirja Kusturice sodi med filmske klasike. Izbruh druge svetovne vojne še okrepi prijateljske vezi med Markom in Črnim, a kmalu začne prvi spletkariti in skupino ljudi, ki se s Črnim na čelu skriva v kleti, desetletja dolgo zavaja, da vojna še traja. Pogovor o izbranem filmu, ki je na voljo v Mariborski knjižnici, je vodil filmski kritik in poznavalec Žiga Brdnik.
  • Četrtek, 26. april, ob 17. uri. SLABA VZGOJA (2004). V središču drugega aprilskega srečanja je bila drama Pedra Almodóvarja. Slaba vzgoja (La mala educación) govori o ponovnem snidenju dveh prijateljev, ki delita mračne spomine na mladost. »Film ni komedija, čeprav ne manjka humorja, niti otroški muzikal, čeprav v njem pojejo otroci. Najraje ga označim za film noir", pravi o njem njegov avtor. Pogovor o izbranem filmu, ki je na voljo v Mariborski knjižnici, je vodil filmski kritik in poznavalec Žiga Brdnik.
  • Četrtek, 3. maja, ob 17. uri. JAZ, DANIEL BLAKE (2016). Ken Loach, neutrudni kronist delavskega razreda, si je z značilno brezkompromisnim filmom o moči sočutja in solidarnosti v boju proti birokratski brezbrižnosti sistema v Cannesu zaslužil svojo drugo zlato palmo. Marcel Štefančič jr. je film I, Daniel Blake opisal kot Kafko v Newcastlu. Pogovor o izbranem filmu, ki je na voljo v Mariborski knjižnici, je vodil filmski kritik in poznavalec Žiga Brdnik.
  • Četrtek, 17. maja, ob 17. uri. SEDMI PEČAT (1957). Ste že šahirali s smrtjo? Mojstrovina Ingmarja Bergmana Det sjunde inseglet govori o vrnitvi križarja in njegovega oprode v domovino, kjer razsaja kuga.Čeprav oropan vere, se vitez pred gospo s koso spretno zagovarja z mislimi o veri, nemorali, življenju in minljivosti. Pogovor o izbranem filmu, ki je na voljo v Mariborski knjižnici, je vodil filmski kritik in poznavalec Žiga Brdnik.