Erba, Marco: Med nama

Leto izida: 2017Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Marco Erba je italijanski pisatelj, ki poučuje italijanski jezik in latinščino na Liceju v bližini Milana. V zgodbi, ki nam jo pisatelj predstavi v svoji knjigi Med nama, nastopajo srednješolci. Prav dobro poznavanje dijakov in dogajanja v srednji šoli, sta pripomogla k nastanku tega odličnega romana.

Knjiga se začne z izredno negativno naravnanostjo do priseljencev in tujcev. Občutek večvrednosti in superiornosti nam poda glavni junak Edoardo, ki za svoj življenjski vzor izpostavi Hektorja iz Iliade in Hitlerja. Še najbolj sovraži Kitajce, ki so po njegovem mnenju vzrok za propad očeta in njegove trgovine. Prav sovraštvo je razlog za marsikatero nasilno dejanje, ki ga mladostniki v knjigi izvajajo nad sovrstniki.

Druga glavna junakinja pa je Chiara, ki se znajde na »drugi« strani. Že v osnovni šoli so se nanjo spravljali sošolci in zato tudi v srednji šoli poskrbi za to, da ni preveč opazna in izstopajoča. Toda z vstopom v puberteto se tudi njeno življenje zaplete.

Pisatelj nam junaka prikazuje skozi menjavo poglavij, kjer v vsakem predstavi razvoj dogajanja in trenutkov, ki ju zaznamujejo. Čeprav oba obiskujeta isto šolo, pa se njuni zgodbi skoraj do konca ne dotakneta in ostajata le znanca.

Preko zapletov, nasilnih dejanj, ljubezenskih zgodb, najstniških izpadov, nerazumevanja s starši, najstniških nosečnosti, izsiljevanja in groženj, se zgodba zapleta ter nato razplete in srečno zaključi.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.