Eco, Umberto: Skrivnostni plamen kraljice Loane

Leto izida: 2006Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši
Umberto Eco je rojen leta 1932 v Alessandrii, je italijanski pisatelj, filozof in morda najpomembnejši sodobni semiotik (pomenoslovec). Od leta 1971 je profesor za semiotiko na univerzi v Bologni. Na področju semiotike je razvil teorijo kulturne semiotike. Ima 31 častnih doktoratov. Priimek Eco je njegov stari oče, ki naj bi bil najdenček, dobil od duhovnikov in je akronim od Ex Caelis Oblatus ( od neba dan ).
 
Umberto Eco je eden najpomembnejših in vsekakor najbolj branih sodobnih italijanskih književnikov. Je mojster pripovedovanja zgodb, ki jih bogato popestri s številnimi citati in pripovednimi tehnikami. Od leta 2003 je član francoske častne legije.
 
Roman Skrivnostni plamen kraljice Loane se dogaja v 20. stoletju, kar je pisateljeva novost. Glavni junak je prvoosebni pripovedovalec, ki je po možganski kapi izgubil spomin. Vsa svoja dotedanja doživetja se mu zabrišejo in poskuša si jih znova priklicati v spomin. V hiši svojega otroštva se odloči obuditi nekdanje čase in svojo vlogo v njih. Tam si ogleduje šolske zvezke, knjige, različne stripe, sličice na znamkah in posluša stare popevke, ter se vrača v čase svojega odraščanja, odraščanja generacije, ki je zrasla v času fašizma in vojnih grozot. Vso to pot prehodi z njim tudi bralec.
 
Roman je naslovljen po nekem stripu z enakim naslovom: V skrivnostnem afriškem kraljestvu lepa Loana čuva skrivnostni plamen … trapasta zgodba, pravi pripovedovalec, vendar je obudila delček njegovega usnulega spomina. Knjiga je v ta namen ilustrirana z zbirkami znamk, naslovnicami knjig in stripov, starimi fotografijami in pripoved je podprta s citati in teksti starih popevk. Roman ni le zgodba o podoživljanju življenja glavnega junaka; je tudi pričevanje o nekem času.
 
Obsežen roman, a toliko zanimiv, da ga bo bralec le težko odložil. Prevod odličen. Na koncu romana so dodani pregledni Viri citatov in ilustracij.
 
Erika Vouk

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.