Digitalne knjižnice doma in po svetu

Digitalna knjižnica Slovenije - dLib.si

Digitalna knjižnica Slovenije Slovenije - dLib.si je spletni portal za dostop do slovenskega digitaliziranega znanja in kulturnih zakladov. Ponuja prosto iskanje po virih in dostop do digitalnih vsebin: člankov, fotografij, zemljevidov, plakatov in zvočnih posnetkov.

Kamra

Regijski porta Kamra je spletni informacijski sistem, ki združuje informacije z različnih področij. Portal z enega mesta omogoča dostop do digitaliziranih vsebin, polnih besedil, informacij, programov in projektov ter s tem skrajšano, poenostavljeno in bolj ciljano iskanje podatkov. S personalizacijo vsebin in prostorsko orientiranimi elektronskimi servisi je poudarjena  dejavna vloga kulturne politike pri oblikovanju regijske ureditve, uporabnikom pa omogoča kreativno sodelovanje v kulturnem in socialnem dogajanju v njihovem okolju.

Europeana

Europeana je evropska digitalna knjižnica z digitaliziranimi slikami, besedili ter zvočnimi in video posnetki. Ponuja dostop do evropskih kulturnih zakladov v digitalni obliki.

Poleg gradiv knjižnic ponuja tudi gradivo muzejev, arhivov in multimedijskih arhivov (npr arhivov radia in televizije, filmskih arhivov itd.

Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru

Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru (DKUM) je enotna vstopna točka za dostop do elektronskih informacijskih virov, ki nastajajo na Univerzi v Mariboru ali se jih kupuje za potrebe znanstvenoraziskovalne, strokovne in umentniške dejavnosti na Univerzi v Mariboru.

Evropska knjižnica - TEL

 Evropska knjižnica - TEL je skupen portal vseh evropskih nacionalnih knjižnic in vodi do evropskih knjižničnih zakladov.
Z nekaj preprostimi kliki z miško lahko:

    - dostopate do portretov najbolj znanih Slovencev in Slovenk,
    - poslušate staro slovensko glasbo,
   -  se sprehajate po slovenskem ozemlju s pomočjo starih zemljevidov,
   -  iščete informacije o literarnem ustvarjanju slovenskega naroda v revijah Ljubljanski zvon in Dom in svet,
    - si ogledate Magno karto in Gutenbergovo biblijo ter druge zaklade svetovnega pomena.