Dan Mariborske knjižnice 2016 - za medije

9

junij

2016

Datum: 9.6.2016

Sporočilo za medije
Novinarska konferenca,
9. junij 2016, ob 11.00,
Rotovški trg, Maribor

»POVEŽIMO BREGOVE 2016«
5. DAN MARIBORSKE KNJIŽNICE,
sobota, 11. junija 2016,
na Rotovškem in Glavnem trgu v Mariboru

Sodobne knjižnice vse bolj postajajo stičišča različnih družbenih silnic, prostori povezovanja in srečevanja, namenjeni vsem prebivalcem. Žal so občani Maribora še vedno prikrajšani za primeren javni knjižnični prostor, zaposleni v Mariborski knjižnici pa se kljub soočanju s prostorsko problematiko osrednje knjižnice na Rotovškem trgu in zmanjševanju sredstev v zadnjih letih ne predajajo malodušju in sledijo sodobnim trendom. V pomanjkanju materialnih pogojev za delovanje je prav človeški kapital največ, kar lahko ponudijo občanom – uporabnikom knjižnice.
Z namenom, opozoriti na neprimerne prostore osrednje knjižnice, promovirati branje in dejavnost ter tako dvigovati zavest o pomenu, ki ga ima knjižnica za ljudi, bodo tudi letos, že petič po vrsti, izvedli Dan Mariborske knjižnice. Tokrat bo priložnost za druženje in spoznavanje s someščani potekalo pod motom »Povežimo bregove«, v soboto, 11. junija, od 9.30 do 13.00  na Rotovškem in Glavnem trgu v Mariboru.

Bregove bodo povezovali:

  • s športno rekreativno vsebino - 10 km tekom: start 9.30: Rotovški trg – Lent - sprehajalna pot ob desnem bregu Drave - Rekreacijski center Drava – Lent - cilj do 11.30: Rotovški trg.
  • z multikulturno bralno plažo: od 10. do 13.00 na Rotovškem trgu

V duhu aktualnih družbenih dogajanj se bodo na dogodku predstavili gostje, ki jih je življenje zaradi različnih razlogov pripeljalo v naše mesto in zdaj z njim in v njem delujejo na različnih področjih ter ga vsak po svoje bogatijo. Vsak v svojem maternem jeziku bodo prebrali pesem, zgodbo ali odlomek iz priljubljenega literarnega dela, povedali anekdoto, zapeli svojo priljubljeno skladbo. Tudi program za otroke bo obarvan športno kulturno. Za športno aktivnost bo poskrbelo društvo Svizec, dan pa bo tudi obogaten s pravljicami v tujih jezikih.

Dragica Turjak, direktorica: »Na dan knjižnice želimo s svojimi obiskovalci preplesti športno-rekreativne in (multi)kulturne dimenzije. Simbolično bomo tudi tokrat porušili (pre)tesne zidove knjižnice in se z otvoritvijo poletne bralne plaže za celo poletje preselili na Rotovški trg, kjer bodo lahko naši uporabniki ob lepem vremenu udobno brali, s svojimi elektronskimi napravami brezplačno brskali po e-gradivu in vsaj med poletjem začutili nekaj udobja, ki bi jim ga knjižnica morala ponuditi samoumevno.«

Knjižnične dolgove in članarino lahko ta dan v vseh običajno odprtih enotah in na bibliobusu, ki bo stal na Glavnem trgu, člani knjižnice poravnajo s 50 % popustom. Gradivo pa je na ta dan mogoče vrniti v kateri koli knjižnici, ki ima sobotni odpiralni čas, ali prav tako na bibliobusu.

Z dogodkom se knjižnica pridružuje Drava festivalu.

Kontakti: dragica.turjak@mb.sik.si, robert.kerezi@mb.sik.si, klemen.brvar@mb.sik.si, tel: 23 52 100.