Dowd, Siobhan: Cesta utehe

Leto izida: 2017Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Cesta utehe je zadnje delo pisateljice Siobhan Dowd (1960-2007), s prevodom tega dela je njen ustvarjalni opus preveden v slovenščino, za katerega je poskrbela založba Zala, sklenjen. Njena druga dela so še: Sedem minut čez polnoč, Barjanski otrok, Čisti krik in Uganka Londonskega očesa.

Glavna junakinja je Solace, ki v prevodu pomeni uteha. Solace je nova, izmišljena identiteta, ki si jo omisli Holly Hogan, štirinajstletna najstnica brez družine in doma. Holly živi v popravnem domu za mladostnike in je bila tam najdlje od vseh otrok. Je težavno dekle, polno napadov jeze, besa ter uporništva in z ostalimi problematičnimi otroki je oblikovala skupino »famoznih groznih rejencev«.

Ko ji njen osebni svetovalec najde možnost namestitve, pri prijetnem paru, brez otrok, se v Holly prebudi želja, da bi poiskala svojo mamo, ki naj bi živela na Irskem. Na podstrešju rejniškega para najde lasuljo, dolgolaso in plavolaso, ko si jo nadene na glavo se v njej prebudi novo dekle - šestnajstletna zapeljivka, ki se odpravi na nevarno potovanje proti Irski. To je pot, ki jo zaznamuje in tudi spremeni. Skozi njeno potovanje se nam izjasni njena zgodba. Težka zgodba zapostavljenega in zapuščenega dekleta, ki je nihče ne razume in zato ji tudi težko kdo pomaga.

Dowdova je mojstrica pisanja knjig za mladostnike. Težke tematike in probleme, ki pestijo mlade, zna prikazati brez obsojanja in rahločutno. Vseeno pa izpostavi probleme o katerih se premalo piše in govori, predvsem z mladostniki. Prav čar iskanja prave poti, reševanja osebnih težav in vsega slabega, kar pride človeku na pot, nam ponudi pisateljica v svoji zadnji knjigi ter nikoli ne pozabi na pozitivni pristop in svetlobo na koncu predora.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.