Cao, Wenxuan: Bron in sončnica

Leto izida: 2017Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

Kitajska literatura nam ni ravno blizu, zato še toliko bolj priporočam v branje knjigo Bron in Sončnica. Pisatelj Cao Wenxuan je priznan predvsem po delih za mladino. Je dobitnik več domačih in tujih nagrad za mladinsko književnost. Teme, ki se jih loteva pa niso lahkotne in ne olepšujejo  življenjskih stisk.

Navdih za zgodbo je dogajanje na Kitajskem v petdesetih in šestdesetih letih prejšnjega stoletja, ko so se na Kitajskem dogajali politični in družbeni pretresi. To je čas kulturne revolucije. Čeprav je zgodovinsko obdobje v katerega je zgodba postavljena težko, pa jo pisatelj opiše tenkočutno in jo lirično približa mlademu bralcu.

Glavna junakinja je mala sedemletna deklica, po imenu Sončnica. Z očetom zapustita mesto in se preselita na podeželje, ker je oče poslan v prevzgojno Šolo za kadre. V mestu cenjen umetnik in kipar, je primoran sedaj cele dneve garati na polju, zvečer pa se mora udeleževati sestankov. Njegova hčerka Sončnica pa cele dneve preživlja sama in hrepeni po očetovi bližini, saj ji je po mamini smrti ostal le še on.

Težko življenje na podeželju, pa dobi grenak priokus, ko Sončnici umre še oče in je prepuščena na milost in nemilost prebivalcev Šole za kadre. Ti pa deklici poiščejo nadomestne starše v sosednji vasi.  Tu vstopi v zgodbo nemi deček Bron, ki s staršema in babico oblikuje novo dekličino družino. Skupaj preživijo razne tegobe, ki doletijo vas in družino (napad kobilic, poplave, lakota, pomanjkanje, vsakodnevno garaško delo) in seveda tudi lepe trenutke, ko se lahko skupaj veselijo.

Ana Dolinšek

 

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.