Brenk, Kristina: Deklica Delfina in lisica Zvitorepka

Leto izida: 1991Področje: Leposlovje do 9. leta - CCiljna skupina: otroci

Pravljična povest ni pogost žanr v slovenski mladinski književnosti, enega njenih vrhov pa predstavlja Deklica Delfina in lisica Zvitorepka.

Okvir zgodbe je vezan na prometno nesrečo, v kateri deklica Delfina tik pred izgubo zavesti začuti na vratu zlati ključek. Ko prehodi vseh sedem poti svojih želja, pride v Delfinski zaliv, kjer zagleda vrata iz čistega zlata, skozi ključavnico pa mamo, očka in bratca. Z zlatim ključkom vrata odklene in se prebudi v njihovem objemu. Iz nezavednega stanja se prebudi v življenje.

Med začetkom in koncem pa je čudovito in čudežno potovanje, na katerem se ji pridruži lisica Zvitorepka, ki postane njena spremljevalka in vodnica. Razbira Delfinine misli, s čarovnijami uresničuje njene želje, hkrati pa se poigra z njenimi občutki in prepričanji, kajti to je tudi pot skušnjav in preizkušenj, v katerih se Delfina srečuje s samo seboj.

Potovanje traja od ponedeljka do ponedeljka, vsak dan pa prinese novo postajo. Delfina se srečuje z literarnimi liki in prostori, ki jih ima najgloblje v zavesti, njen literarni spomin pa v dogajalnih prostorih nadaljuje fikcijo. Lisica postane pripovedovalka zgodb, ki pomnožijo pravljično tkanje povesti.

V spomin pisateljici so v Mestni knjižnici Ljubljana ustvarili interaktivno igro Potovanje deklice Delfine. Več o tem....

Lidija Gačnik Gombač

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.