Boyne, John: Deček na vrhu gore

Leto izida: 2007Področje: Leposlovje od 13. – 15. leta - MCiljna skupina: mladi

John Boyne nam je dobro znan po mladinskem romanu Deček v črtasti pižami (Miš, 2007). Pred nami je sedaj prevod njegovega novega dela Deček na vrhu gore.

Dogajanje je postavljeno v obdobje po koncu druge svetovne vojne in sledimo dogodkom v čas druge svetovne vojne. Glavni junak je deček Pierrot, ki živi v Parizu. Je otrok francoske matere in nemškega očeta. Še malemu mu oče umre, kot žrtev povojnih travm, ko pade pod vlak. Zanj in za njegovo mamo se začne težko obdobje. Kmalu pa mu zboli še mati in ostane povsem sam, sirota. Želi si, da bi lahko ostal pri sosedi in njenemu gluhonememu sinu, ki pa ga nista pripravljena sprejeti. Odgovor, da ni Jud in da mu bo bolje drugje, Pierrotu ni razumljiv in ga noče sprejeti. Vsaj njegov pes D'Artagnan lahko ostane pri njiju, medtem ko sam z vlakom odpotuje v sirotišnico.

Slednjič ga je iz sirotišnice rešila teta Beatrix, očetova teta. Poslala mu je pismo in deček se je moral sam podati na dolgo pot z vlakom do Avstrije, kjer je teta delala kot gospodinja. Ni bila pa gospodinja kogar koli. Skrbela je za Berghof, dom Adolfa Hitlerja. Boyne nam lepo razkriva novo življenje dečka in spremembe, ki jih doživlja.

Ob koncu vojne pa se Pierrot zave, »da ni več Francoz. Pa tudi Nemec ni bil. Nič ni bil. Ni imel doma, ni imel družine in si ju tudi ni zaslužil.« Kaj vse se mu je zgodilo med odraščanjem v zloglasnem Berghofu, si boste prebrali v čudoviti knjigi, ki predstavlja opomin in spomin na težka in kruta leta druge svetovne vojne.

Ana Dolinšek

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.