Bambarén, Sergio: Belo jadro

Leto izida: 2002Področje: Romani in kratka prozaCiljna skupina: odrasli, starejši

Sergio Bambaren se je rodil leta 1960 v Limi, v Peruju. Življenje ob morju ga je močno zaznamovalo. V želji po znanju, je odšel na študij v ZDA, hkrati pa ohranjal stik z oceanom, ki ga ima tako rad. Ukvarja se tudi z deskanjem in iskanje »popolnega vala« ga je pripeljalo v Avstralijo, kjer si je ustvaril novi dom. Prepotoval je ogromno sveta, srečal veliko ljudi, videl prelepo naravo in vse to ga je napeljalo, da je postal pisatelj. In to zelo uspešen, saj bralci po vsem svetu radi posegajo po njegovih knjigah.

Knjiga Belo jadro (in tudi vse ostale knjige: Delfin, Na morski obali, Delfin Danijel: deset let pozneje), so v Sloveniji izšle pri Založbi ENO, ki je prepoznavna po knjigah s pisanimi platnicami, z duhovno vsebino.

Preprosta in globoka zgodba Belo jadro se prične, ko se glavna junaka Gail in Michael Thompson, zakonca, ki se trudita rešiti svojo zvezo, odpravita z jadrnico Belo jadro iz Nove Zelandije na potovanje po neznanih južnih morjih. Prepričana sta, da bosta na poti rešila svoj zakon in se ponovno zbližala. In res sta na potovanju ponovno našla drug drugega.

Par se sicer iskreno ljubi, ampak čas nekako ni na njuni strani. Kariera in varčevanje za srečo, tam nekje v prihodnosti, zahtevata svoj davek. Zakonca sta vedno bolj odtujena in nesrečna. Nič več ni tako, kot je bilo na začetku, ko sta se poročila. Michael nekega dne obišče knjigarno nasproti svoje pisarne in najde knjigo, polno izrekov, verzov in modrih misli ljudi, ki so ponovno našli same sebe. Stari knjigarnar Thomas Blake mu izbrano knjigo proda po posebni ceni. Ko se Michael vrne domov, ga pričaka romantični prizor: prižgane sveče, dobra večerja, dobro vino… Žena Gail mu pove, da imata obletnico poroke, na katero pa je pozabil. Večer se ne odvije dobro, zakonca ugotovita, da bosta morala spremeniti svoje življenje ali pa bosta izgubila drug drugega. V njima dozori želja, da bi objadrala južni Tihi ocean. V naslednjih dneh sta iskala popolno jadrnico za njuno potovanje. Izmed mnogih modernih, sta si izbrala staro jadrnico, ki je bila potrebna velike prenove, imela pa je »dušo«. Vanjo sta vložila večino svojih prihrankov. Ko sta odpovedala vsak svojo službo in je bila jadrnica popravljena, sta se odpravila na potovanje. Iz Nove Zelandije sta odplula proti krajem, ki jih ni na zemljevidu in srečala ljudi, katerim čas in denar ne pomenita nič. Na potovanju se zbližata in ponovno prebudita svojo ljubezen.

Odkrijeta da:

- Tisoč milj dolgo potovanje, se začne s prvim korakom…v pravo smer.
- Ključ do sreče je sanjati. Ključ do uspeha je uresničevati sanje.
- Edino tveganje v življenju je, da nikoli ne tvegaš.
- Ne živimo, da bi imeli stvari. Živimo, da bi jih ustvarjali.
- Odločitve, ki jih sprejemamo, določajo življenje, ki ga živimo.

Zgodba je polna modrosti in sili k razmišljanju o resničnih vrednotah, ki kaj pomenijo v našem življenju.

Brigita Miklič

Komentar

Vabimo vas, da napišete vaše mnenje, komentar ali pripombo o knjigi. Prosimo, da pred oddajo komentarja vpišete ime in elektronski naslov.
Elektronski naslov ne bo viden na straneh in ga bomo uporabili, če bomo kontaktirali z vami glede vašega mnenja, komentarja ali pripombe.